Γ.ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ε.Ε.

   Τηλ.: 2651026891 | 2651028420

Αρχική Νέα-Ειδήσεις
Επιτέλους μείωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων; PDF Εκτύπωση E-mail
Τη μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο, αφενός, να εναρμονισθούν οι συντελεστές με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφετέρου, να ξεπαγώσουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης τονίζει χαρακτηριστικά στην «Κ» ότι: «Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) με στόχο να τονωθεί η αγορά ακινήτων. Οι συναλλαγές το τελευταίο διάστημα έχουν περιοριστεί και πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, εξετάζουμε την πιθανότητα μείωσης του ΦΜΑ, λαμβάνοντας υπόψη μας τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει δύο σενάρια, που προβλέπουν:

- Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 4% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 8%.

- Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 6%.

Πάντως, ακόμα και το μέτρο αυτό δεν φαίνεται ισχυρό ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων. Ωστόσο θεωρείται ένα πρώτο βήμα προκειμένου να «κινηθεί» η κτηματαγορά. Σε δεύτερη φάση, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες καινούργιων ακινήτων, που ανέρχεται στο 23% (από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.).

Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων ανέρχεται στο 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της φορολογητέας αξίας και 10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της. Στο ποσό του κύριου φόρου επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%. Για να γίνει κατανοητό αυτό, παρατίθενται τα ακόλουθα παραδείγματα:

- Ο Α αγοράζει οικόπεδο αξίας 8.800 ευρώ. Ο φόρος μεταβίβασης θα υπολογισθεί με συντελεστή 8%.

- Ο Α αγοράζει οικόπεδο ή διαμέρισμα αξίας 22.000 ευρώ. Ο φόρος θα υπολογισθεί για το μέχρι των 20.000 ευρώ τμήμα της αγοραίας αξίας με συντελεστή 8%, για το άνω των 2.000 ευρώ τμήμα με συντελεστή 10%. Οι παραπάνω συντελεστές εφαρμόζονται σε μεταβιβάσεις ακινήτων, η φορολογική υποχρέωση των οποίων αρχίζει από τις 23-4-2010 και μετά.

Πάντως, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία στα ακίνητα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Για παράδειγμα, ενώ η χώρα μας επιβάλλει φόρο 8-10% στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ακινήτων (τα καινούρια υπάγονται σε ΦΠΑ 23%), στην Αυστρία επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 3,5%, στην Ιρλανδία κυμαίνεται από 1% έως 2%, στην Ιταλία μεταξύ 7% - 10% και στη Σουηδία 1,5%. Στη Μεγάλη Βρετανία δεν φορολογούνται οι αγορές ακινήτων μέχρι το επίπεδο των 125.000 λιρών.

Αν και οι συντελεστές είναι οι υψηλότεροι (πλην του Βελγίου), ωστόσο ο τελικός φόρος που καταβάλλεται δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Και αυτό διότι οι συναλλαγές στην Ελλάδα γίνονται στην αντικειμενική αξία του ακινήτου και όχι στην πραγματική τιμή πώλησης, που ήταν μέχρι πρότινος σημαντικά υψηλότερη. Βέβαια, με την εξίσωσή τους ο συντελεστής 10% για τα μεταχειρισμένα θα επιβαρύνει σημαντικά τους αγοραστές ακινήτων. Εξαιτίας λοιπόν της εξέλιξης αυτής, το υπουργείο Οικονομικών, ταυτόχρονα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θα προχωρήσει στη μείωση των συντελεστών του ΦΜΑ, προκειμένου να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες παραδίδεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα της επιτροπής για το νέο σύστημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Η αρμόδια επιτροπή συνέλεξε στοιχεία, από μεσιτικά γραφεία, συμβολαιογράφους και την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να δημιουργήσει τη βάση δεδομένων για την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

πηγή:kathimerini.gr