Γ.ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ε.Ε.

   Τηλ.: 2651026891 | 2651028420

Αρχική Νέα-Ειδήσεις
Κατά 70% η μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) PDF Εκτύπωση E-mail

Σε δραστική μείωση του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από συμφωνία με την τρόικα, η φορολογική επιβάρυνση θα περιοριστεί έως και 70%, καθώς ο βασικός συντελεστής θα υποχωρήσει στο 3% και θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Με τη μείωση του φόρου, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως θα διευκολυνθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων και θα δοθεί το... φιλί της ζωής στην κτηματαγορά. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων επί των οποίων υπολογίζεται ο φόρος θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα μέχρι και το τέλος του 2015.


Πιο αναλυτικά σήμερα ο φόρος στις μεταβιβάσεις ανέρχεται στο 8% για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 20.000 ευρώ και φθάνει στο 10% για την αξία άνω των 20.000 ευρώ. Πλέον, ο φόρος θα περιοριστεί στο 3% επί της αξίας του ακινήτου. Να υπενθυμίσουμε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα εστιάστηκε στην κατάργηση του φόρου ή στη μείωσή του κατά 50%. Τελικά επελέγη μια μέση λύση με μείωση του φόρου κατά 70% σε σχέση με την υψηλότερο συντελεστή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα επιχειρεί να αλλάξει το μοντέλο φορολόγησης των ακινήτων στην Ελλάδα, με μεταφορά του μεγαλύτερου φορολογικού βάρους στην κατοχή και παράλληλη ελάφρυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται σήμερα ή το αργότερο αύριο για διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι. Θα αντικαταστήσει το χαράτσι που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

 

πηγή: real.gr, Έθνος

εικόνα: rankia.com