Γ.ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ε.Ε.

   Τηλ.: 2651026891 | 2651028420

Αρχική Ιωάννινα
Η πόλη των Ιωαννίνων PDF Εκτύπωση E-mail

Ενημερωθείτε για την τρέχουσα επικαιρότητα
της πόλης των Ιωαννίνων από το site του Ηπειρωτικού Αγώνα

Κτισμένη στη νοτιοδυτική όχθη της ομώνυμης λίμνης, της αρχαίας Παμβώτιδας, η πόλη των Ιωαννίνων έχει να επιδείξει μια πορεία δεκάδων αιώνων η οποία της επεφύλαξε περιόδους μεγάλης ακμής. Κατά τους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας (μέσα του 17ου αιώνα αρχές του 19ου) τα Ιωάννινα απέκτησαν πανελλήνια αίγλη ως πνευματικό κέντρο, κυρίως χάρη στις φημισμένες σχολές τους. Την αίγλη αυτή απηχεί και το παλιό δίστιχο: «Γιάννενα πρώτα στ' άρματα τα γρόσια και τα γράμματα» ενώ καθρεφτίζει ταυτόχρονα και την παράλληλη οικονομική και εμπορική άνθιση της περιοχής. «Ζώντες» φορείς αυτής της οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης μπορούν να θεωρηθούν το παραλίμνιο ηπειρωτικό φρούριο, τα πολυάριθμα χριστιανικά μοναστήρια και οι εντυπωσιακές «αρχοντικές» οικίες των αστών Γιαννιωτών, τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον χάρη στην αρχιτεκτονική τους μοναδικότητα.

Ιωάννινα Μορφολογία, κλίμα:

Τα κυριότερα μορφολογικά χαρακτηριστικά, που προσδίδουν ιδιαίτερη φυσιογνωμία στο ανάγλυφο του νομού Ιωαννίνων, είναι οι ψηλές επιμήκεις οροσειρές και οι στενές κοιλάδες. Ανάμεσα στις οροσειρές και οι στενές κοιλάδες. Ανάμεσα στις οροσειρές δημιουργούνται οροπέδια στα οποία έχουν αναπτυχθεί και οι σπουδαιότεροι οικισμοί. Το σημαντικότερο είναι το οροπέδιο των Ιωαννίνων με μέσο υψόμετρο 470 μέτρα. Εκτός από το οροπέδιο των Ιωαννίνων, ο υπόλοιπος νομός διασχίζεται από ποταμούς πλούσιους σε νερά και με ομοιόμορφη παροχή, γεγονός που οφείλεται στις πολλές βροχοπτώσεις και στην τροφοδοσία από καρστικές πηγές. Το κλίμα του Νομού Ιωαννίνων έχει τα χαρακτηριστικά του κλίματος του εσωτερικού της Ηπείρου: ηπειρωτικό, υγρό και με συχνές βροχοπτώσεις.

Τα Ιωάννινα Σήμερα:

Μια σύγχρονη και δυναμική πόλη αντιμετωπίζει τον 21ο αιώνα. Οι 120.000 μόνιμοι κάτοικοι και οι 20.000 φοιτητές καθιστούν την πόλη των Ιωαννίνων τον μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πνευματικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Η ραγδαία ανάπτυξη της πόλης εμφανίζεται τα τελευταία 15 χρόνια και περιλαμβάνει όλους τους τομείς της κοινωνικής της ζωής:

Επιχειρήσεις Τουρισμός:

1) Δημιουργία και αναπτυξιακή πορεία μεγάλων επιχειρήσεων και μονάδων με πολιτική εξαγωγών (Δωδώνη, Ζίτσα, Νιτσιάκος, Πέτσιος, Χήτος κ.α).

2) Αύξηση του αριθμού των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

3) Δημιουργία πολυτελών και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, τόσο στο κέντρο των Ιωαννίνων (Hotel Epirus, Hotel Du Lac) όσο και στην ορεινή περιφέρεια (Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια κ.α).

4) Αξιοποίηση του δυναμικού της Γιαννιώτικης αγοράς από πολυεθνικές εταιρείες, επενδύοντας με την μέθοδο fransising.

5) Τάση αποκέντρωσης και αναβάθμισης των προαστίων της πόλης των Ιωαννίνων, αποτέλεσμα των ρυθμών ανάπτυξης τόσο σε πληθυσμιακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

6)Οδικοί άξονες και έργα υποδομής που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις (Εγνατία Οδός, Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, Ιόνια Οδός)

Υγεία:

1) Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ένα νοσοκομείο άρτια εξοπλισμένο σε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε τεχνολογική υποστήριξη. Θεωρείται η πιο σύγχρονη μονάδα σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

2) Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Μια ανακαινισμένη πολυκλινική, η οποία έχει προσφέρει ένα σημαντικό έργο πολλών δεκαετιών στην υπηρεσία της ανθρώπινης υγείας καλύπτοντας τις ανάγκες της ευρύτερης περιφέρειας της Ηπείρου.

Παιδεία Μόρφωση:

Η πόλη των Ιωαννίνων φιλοξενεί 20.000 φοιτητές καθώς στεγάζει σχεδόν το σύνολο των Πανεπιστημιακών Σχολών και Επιστημών. Τα τελευταία χρόνια άρχισε η λειτουργία πολλών Τεχνολογικών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων καθώς και αρκετών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης τόσο δημοσίων όσο και ιδιωτικών.

Πολιτισμός- Πνευματικά Ιδρύματα:

Προϋπόθεση αλλά ταυτόχρονα και συνέπεια της ανάπτυξης της πόλης τα τελευταία χρόνια είναι η έντονη πολιτιστική και πνευματική διεργασία που συντελείται στους κόλπους της κοινωνίας των Ιωαννίνων.

Η διεργασία αυτή κινείται σε δύο βασικές κατευθύνσεις : επιχειρεί τόσο να διασώσει τις Γιαννιώτικες παραδόσεις και να διατηρήσει ακέραιη την τοπική ταυτότητα, όσο και να ενεργήσει σαν φορέας δυναμικός που θα εντάξει τον Γιαννιώτικο πληθυσμό στις νέες καλλιτεχνικές και γενικότερα πολιτιστικές αναζητήσεις που επιτάσσει ο 21ος αιώνας.

Ως σκαπανείς αυτής της προσπάθειας θα μπορούσαν ενδεικτικά να αναφερθούν:

1) Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων

2) Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

3) Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

4) Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο

5) Πανηπειρωτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Λαογραφίας

6) Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη

7) Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη

8) Βιβλιοθήκη Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών

9) Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Πολυμέσων